Hari2 Sayang..

Daisypath Anniversary tickers

Semoga Ada Telur Berjaya Disenyawakan

Lilypie Trying to Conceive Event tickers

Monday, 20 February 2012

Menu kegemaran

selamat petang..hari ni mood kak chinta rajin nk masak..kalau nk tau kan sebab ape kak chinta rajin???cube teka..kalau betul kak chinta blanja mkn..cepat2..cepat la..uishhhhh lmbat la kome nk jawab...treeeeeeetttt..dah tamaT..hehhe kalau korang nak tau..sebab ape kak chinta rajin masak hari ni..sebab..kak chinta nak makan la..kalau kak chinta x rasa nk makan mau kak chinta rajin..tp sbg seorang isteri kalau hr bekerja memg kak chinta akan masak..tp simple2  jer..sebab hubby kak chinta makan nyer tak cerewet..hari2 mkn sambal tumis jer..so kak chinta tukar2 la..sambal tumis ayam..udang..sotong..telor..kalau buat sambal tumis Terung pn hubby kak chinta suke..Tapi sambal tumiS ikan..tamo..tamo..itu bukan peberet die okkk!!!


Meh!!meh lank tunjukape yg kak chinta masak ni...ape ek?
Taraaaaaaaaaaaaaa...
ni ler qhupenyer asam pedas kak chinta..tapi kalau org kedah panggil asam pedas johor..orang johor lak panggil..gulai..
Resepi dari kak chinta.
Asam pedas ni memang sedap tau..kak chinta hirup-hirup mcm tu pn boleh..sebab tersangat la sedap..bukan puji masakan sendiri..tp ikhlas..kalau x sedap..cakap jer x sedap kan..kalau sedap..memang tak tipu..buleh la cuba..

bahan2 (utk makan 4-5 0rang
ikan pari kak chinta bli yg dah potong panjang tu..bile ptg kecik2 dapat dlm 10 ketul
bawang besar 2 ulas*
bawang putih 3 ulas*
halia 1 inci*
belacan-agak2 ler
kunyit hidup 2 inci*
cili kisar-1 senduk
tomato biji (2 biji)-blender
lada hitam 10 biji-blender
daun kesum
bunga kantan
air asam jawa
perasa (garam/gula)

cara2
Kisar bahan yang bertanda *- tumis sehingga naik bau
Masukkan cili kisar,tomato,lada hitam yg di blender. biarkan sampai pecah minyak.
Masukkan 1  cawan air kosong, bunga kantan & daun kesum. biar sampai mendidih.
Perlahan kan api, masukkan Ikan pari. biar sekali mendidih. masukkan air asam jawa, garam, gula. (sesedap rasa)
mendidih tutup api.

p/s- utk ikan pari, air asam perlu dimasukkan kemudian utk mengelakkan isi ikan keras.
     - Api jg perlu perlahan ketika memasukkan ikan..spy isi ikan tidak keras.